با وجودی که جمعیت ایران در حدود 1% جمعیت جهان است اما بالغ بر 5 % مصرف کل چای جهان به ایران اختصاص دارد . اگر چه ایران نیز با حدود 6/2% تولید چای در جهان یکی از کشورهای تولید کننده چای ( در مقام هشتم ) محسوب می شود اما فقط 6/47% مصرف داخلی مردم ایران  از چای  تولید داخلی تأمین میشود.میزان مصرف چای خشک در ایران به گفته  آمارهای رسمی سالیانه در حدود یکصد هزار تن است ، که تقریباً نیمی از این مقدار تولید داخلی است . این مقدار چای تولیدی کشور ما بر روی حدود 35000 هکتار از اراضی شمال کشور ( عمدتاً در گیلان – به ویژه در محدوه لاهیجان تا کلاچای و نوار باریکی از غرب مازندران ) به عمل می آید 

مصرف سرانه انواع مختلف چای در جهان از 395 تا 460 گرم در نوسان است و متوسط رشد سالیانه مصرف انواع چای در حدود 6/1% است . بیشترین مقدار مصرف سرانه چای در جهان به انگلستان و ایرلند اختصاص دارد، پس از آن  لیبی ، ترکیه ، آذربایجان ، ایران ، سیلان ، بنگلادش ، هندوستان و ایتالیا نیز جزو کشورهای پرمصرف چای هستند.

اطلاعات تولید و تجارت چای ایران در سال 1400

سهم چای مصرفی در سبد هزینه خانوار ایرانی در حدود 2/0 درصد تا 5/0درصد  است . تولید جهانی چای در حدود 5/4 میلیون تن برآورد می شود که از این مقدار سهم کشورهای هندوستان، سیلان و کنیا به ترتیب برابر 850 هزار تن ، 300 هزار تن و 250 هزار تن است که این کشورها را جزو مهمترین  صادر کنندگان چای در جهان قرار می دهد. 

در کشور ما در حدود 58000 خانوار چایکار به امر باغداری چای و حدود 8500 نفر به طور تمام وقت و نیمه وقت در فعالیت های صنعت چای اشتغال دارند.

 هم اکنون 104 کارخانه چایسازی از مجموع 128 کارخانۀ بخش خصوصی ، عضو سندیکای چایکاران هستند . مرکز اصلی سندیکا در شهر لاهیجان است .

با نگاهی به آمارهای فوق در میابیم که حمایت از صنعت چای و افزایش بهره وری باغات با استفاده از تکنولوژی ها و دانش نوین کشاورزی و همچنین نوسازی صنایع کارخانجات چای و بهره گیری از ابزار و ادوات به روز میتواند میزان و کیفیت تولید این محصول را بالا برده و از حجم واردات این محصول و خروج ارز از این کشور بکاهد.